java.lang.ClassNotFoundException: oracle.forms.engine.Main


Oracle Application Server 10g has a form service to run a form on the web,
Start -> Programs ->Oracle Application Server 10g -> Forms Services -> Run a form on the web for form=test.fmx

If the applet is not display correctly and receive the error:
java.lang.ClassNotFoundException: oracle.forms.engine.Main

you should check if JInitiator already installed.

If already installed, then check in
Control Panel -> JInitiator administration console , the option “Use browser settings” and “use proxies” has to be unchecked.

About these ads

12 Responses

  1. Both Use Browser Settings and Use Proxies are unchecked on my system but I still get the same error. Any other suggestions?

  2. Ok Lewis, i use JInitiator 1.3.1.17

    maybe you can try to install j2sdk1.4.2 or any higher version.

  3. Hi,

    I’m experiencing the same problem – on Vista. Tried almost everything, Are there are workable solutions to this? I’m realy struggeling with the problem for weeks now!

    Any assistance will be appreciated.

    Regards
    Steven

  4. I use Vista too. I have install Jinitiator and Java SDK too. But when i user browser to start oracle form applet, i see java icon on systray, not jinitiator icon.

    I use firefox, when i install jinitiator or java sdk, i close firefox to make sure installation run properly.

    Maybe you can use only java sdk or java runtime, uninstall jinitiator.

  5. HI all,

    did you clear the JAR cache also ?

    Cheers,
    Robert.

  6. Hey
    I use the new Vista 64, and i´ve got the same probs like lewis.
    The word “vista” means the chance, but i didn´t see any chance- theres a wall between me and the problem. Can you help me plz?
    greets

  7. There is two problem

    1. java.lang.ClassNotFoundException: oracle.forms.engine.Main

    2. Network has occured.

  8. thank you very much , It’s work for me .

  9. hi all,
    you can solve the problem by the following setting it will work fine.
    In Control Panel -> JInitiator administration console , the option “Use browser settings” has to be unchecked.

    Regards,
    Ameer Mirza

  10. i have win 7 64 bit i am having the same problem
    java.lang.ClassNotFoundException: oracle.forms.engine.Main
    what to do i already uncheck the use browser setting

  11. hi every body i have the same mesag but in win xp and using dailup

  12. clear the JAR cache and internet cookies… it works for me… else reset internet settings to default clearing all previous settings in your ie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers

%d bloggers like this: